Uprimo se ukinitvi študentskega in dijaškega dela ter drugih pravic! Skupaj na ŠTRAJK! Sreda, 19.5. ob 13h, Ljubljana, Prešernov trg. Več na www.skupaj.info

Se je glasil SMS, ki mi ga je včeraj poslal … nekdo. Nekdo, ki očitno tako zelo prepričano stoji za svojimi trditvami, da se ne upa niti predstaviti.

Saj ne rečem, ŠTRAJK! Se fajn sliši. Nič ni narobe z bojem za svoje pravice, to je splošno znana resnica. Moderna družba smo, pravica do protestov je naša temeljna pravica, ki nam omogoča da izrazimo svoje nezadovoljstvo.

A s čim ste, dragi študentski sotrpini, nezadovoljni?

Glede na mojo, priznam da ne ravno reprezentativno raziskavo, v katero sem spontano vključila študentske sogovornike, je bolj malo takih, ki vedo za kaj sploh gre in nikogar, ki bi predlog novega zakona sploh prebral. Važno, da smo proti. Ker so nam rekli, naj bomo proti.

A naredite si uslugo – če se že ne morete vprašati proti čemu ste, se vprašajte vsaj, kdo vam je naročil, da bodite. Presenečeni boste, da je kar precej ˝študentskih˝ glavnih protagonistov v svojih zgodnjih tridesetih. Torej v letih, ko bi si počasi že lahko začeli iskati novo službo. Seveda si je ne bodo … lažje je večino slovenskih študentov nahujskati proti spremembam, ki se nam obetajo. Ker se jim splača. Mi, cvet slovenskega intelekta, pa jim slepo sledimo. Precej malo je študentov, ki vedo, kaj vse nov zakon prinaša, prav tako malo pa je takih, ki jih to zanima. (Če ti delam krivico in bi ga rad prebral, pa ne veš kje, klikni: http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumenti__pdf/word/ZMT-12032010.doc.) A če te ne zanima, zakaj bi se potem demonstracij sploh udeležil? Da boš v množici podpiral mnenje, ki v resnici sploh ni tvoje, temveč ustvarjeno s pomočjo preračunljivosti ŠOSa, ki mu tvoja lenoba še kako koristi, da te lahko obrne tja, kamor želi?

A kdo bi nas obsojal? Leni smo zato, ker nam je prelepo. Jemo na študentske bone, denar služimo prek študentskega servisa, ga vlagamo v študentske žure in se občasno spomnimo, da je ogromna stavba, mimo katere gremo vsak dan pravzaprav lokacija, ki naj bi jo redno obiskovali. Ja, lepo nam je. In za to se borimo. Verjetno. Nekdo nam je menda prišepnil, da bomo to izgubili.

Pa ne okrog govort. Naj outsiderji verjamejo, da se borimo zato, ker bi radi delali. Delali za to, da bomo lahko študirali.

Pa… tisti, ki mu ob osem- ali večurnem rednem delavniku med študijskim letom uspe še kvalitetno študirati, si zasluži večno čast in slavo.

Resnično spoštovanje gre pa predvsm vsem tistim, ki ste se o zadevi sami pozanimali, se odločili, da ste proti in se boste jutri demonstracij udeležili zato, ker vanje verjamete.

Advertisements