Vsi jih imamo in vsi jih radi nosimo. Oblečemo jih ob vseh priložnostih in se jih nikoli ne naveličamo. Precej malo pa vemo o njihovem izvoru. Dame in gospodje, KAVBOJKE.

Hlače, ki jih vsi povezujemo z Združenimi državami, so svoje ime dobile po italijanskem pristanišču v Genovi, kjer je bilo že okrog leta 1500 moč kupiti prve hlače iz jeansa, namenjene genovski mornarici. Ta je namreč potrebovala udobne hlače, ki se lahko brez posledic zmočijo.

Svoj razcvet je to oblačilo sicer doživelo šele nekaj stoletij pozneje, ko je v 19. stoletju Amerika doživela pravo invazijo kavbojk. Te so zaradi trpežnega materiala, denima, ki je svoje ime dobilo po francoski pokrajini Nimes (cotton de Nimes), postale priljubljeno oblačilo delavcev in kmetovalcev, pozneje pa so svoje mesto našle v mornarici, saj so že leta 1901 postale del delovne uniforme ameriških marincev. Ravno zaradi potrebe mornarice se je sredi 20. stoletja pojavil nov model kavbojk, ki so jih že takrat poznali pod imenom boot-cut. Ta model je pozneje postal del ameriške zaporniške uniforme, saj je bil zaradi oblike, ki se je prilegala težkim delovnim čevljem, ter zaradi svoje trpežnosti in cenovne dostopnosti kot nalašč za težke delovne pogoje in slabo vzdrževanje v zaporniških in ostalih popravnih ustanovah.

V 50-ih so kavbojke, predvsem po zaslugi filmskega upornika brez razloga Jamesa Deana, postale simbol mladostnega uporništva. Posledično so njihovo nošenje prepovedali tako v gledališčih, kot tudi v restavracijah in šolah. Negativnega prizvoka so se te hlače znebile šele v 60-ih, ko so postale družbeno bolj sprejemljive in se dokončno asimilirale v 70-ih, ko postale del vsakodnevne mode.

Modna industrija je seveda zvesto sledila spremembam v mentaliteti potrošnikov in kavbojke so tako sredi 70-ih doživele pravi preporod. Jeans je postal primerno oblačilo za vse starosti in svojo priljubljenost iz leta v leto le še povečeval – vse do današnjega kultnega statusa.

Danes so kavbojke oblačilo, ki ga rade nosijo vse starostne skupine in je primerno za praktično vsako priložnost, saj so svoje mesto našle tako med oblačili za vsak dan, kot tudi med visoko modo, kjer se jih ne branijo niti priznani modni kratorji.

Advertisements