Letošnje svetovno prvenstvo je zagotovo rodilo novo zvezdo. A v tednih, ko se vse vrti okrog nogometa, ta zvezda ni nobeden izmed nogometašev in nobeden izmed selektorjev. Najbrž še reprezentanca, ki se bo konec tedna okronala z nazivom svetovnega prvaka, ne bo deležna takšne pozornosti kot nova zvezdica.

Ne, nihče ne sveti tako močno kot vuvuzela.

Ni ga junaka, ki zanjo še ne bi slišal in jo vsaj enkrat tudi na lastna ušesa poslušal. Ter jo po vsej verjetnosti skušal preslišati. Svoj sloves si je to ˝pihalo˝ namreč pridobilo s pomočjo negativne propagande, ki jo izvaja vsako tekmo znova. Če smo se tako ob spremljanju prve tekme začudeno spraševali zakaj je v našo dnevno sobo nenadoma navalil roj čebel, smo ob gledanju druge že vedeli s čim imamo opravka.

Čeprav smo jo menda tisti, ki smo tekme spremljali prek TV ekrana, poceni odnesli. ˝Glasba˝ vuvuzel naj bi bila v živo namreč se precej bolj moteča. Brez pomisleka verjamem. In se ob tem sprašujem, koliko so navijači z navdušenim pihanjem vplivali na koncentracijo tistih, zaradi katerih so na nogometni stadion pravzaprav prišli.

Advertisements