Živimo v času, ko vse manj zaupamo naravi in se raje obračamo k artiklom, ki so nam dostopni na prodajnih policah. Duh potrošništva nas je namreč v celoti prevzel in večina mu še vedno zvesto sledi – čeprav se vse več kupcev zaveda, da je takšno prepričanje precej zmotno.

Želja po tem, da bi se obvarovali pred škodljivimi snovmi iz okolja, se s pomočjo umetno zapakiranih izdelkov namreč lahko hitro spridi. Eden takih primerov je tudi, za preživetje vseh živih bitij nujno potrebna, voda.

Vse več je namreč strokovnjakov, ki opozarjajo na to, da so plastenke lahko zelo nevarne, saj v vodo spuščajo kemikalije. Kako zelo nam ta na vsakem koraku dostopen izdelek škodi, je odvisno od števila sredi trikotnika, ki je natisnjen na embalaži. Najmanj primerne plastenke so tiste, ki nosijo oznako 7 PC/PLA, v razred škodljivih plastik pa sodijo tudi tiste z oznakami 1 PET/PETE, 3 PVC in 6 PS.

Obstajajo pa tudi plastične mase, ki naj kemikalij v vodo ne bi oddajale. Te nosijo oznako 2, 4, 5, HDP, HDPE, LDPE ali PP. Ko boste torej naslednjič v dvomih, katero pijačo bi si kupili, posezite raje po tisti, ki nosi eno izmed slednjih oznak in se kar najbolj izogibajte tistim z oznako PET. Pa čeprav je ravno ta oznaka tista, ki jo v slovenskih prodajalnah najpogosteje najdemo.

Še več pa boste za svoje zdravje storili, če si omislite eno izmed steklenic iz eko materialov, ki jih napolnite kar z vodo iz pipe. Na ta način pa ne boste prizanesli le zdravju, temveč tudi okolju. Posamezen zemljan namreč v povprečju na leto popije več kot 30 litrov vode v plastenkah, ki porabi vsaj 2000-krat več energije in je za do 10.000-krat dražja od vode iz pipe. Te izjemne potrate praktično z ničemer ne moremo upravičiti – sploh pa ne v Sloveniji, ki se ponaša z izjemno kakovostno vodo iz pipe. Ko si boste torej naslednjič zaželeli požirka osvežujoče tekočine, pomislite na okolje in na svoje zdravje ter odprite raje kar domačo pipo.

Advertisements