24 ur.com, spletni portal, ki se ponaša z nenavadno visokim številom obiskov, svoje uporabnike prijazno vabi h komentiranju objavljenih člankov. Svoboda govora, pisma bralcev in izražanje mnenja so pač bistven del vsakega resnega novinarskega dela.

A kako zelo resno se na tem uredništvu lotevajo svojega dela pokaže že dejstvo, kako skrbno brišejo komentarje, ki se obregnejo ob – točno to uredništvo.

Kot lahko preberemo v splošnih pogojih uporabe, portal seveda ne tolerira groženj, slabšalnega, poniževalnega ali žaljivega načina izražanja, prav tako pa tudi ne ostalih vsebinsko neprimernih vsebin.

A glej ga zlomka, na portalu kljub temu lahko zasledimo precej žaljivih sporočil, katerih avtorji napadajo praktično vse, ki si drznejo biti drugačni. A nihče se ne bo obregnil ob to, če ponižujete močnejše in verbalno napadate homoseksualce, ki se ne sramujejo tega, na kar nimajo bit za kaj ponosni, prav tako vašega komentarja nihče ne bo izbrisal če boste z žaljivimi opazkami stigmatizirali blondinke ali pa če boste na osnovi čustev kritizirali naše politike in trenutno vlado. Brez skrbi, na tem portalu so dobrodošli celo komentarji, ki služijo izključno medsebojnemu verbalnemu obračunu med dvema uporabnikoma.

Dovoljeno je vse. Vsaj dokler se ne obregnete ob – uredništvo. Če si boste namreč prek komentarja drznili javno izraziti nestrinjanje s politiko tega portala, bo vaš komentar po hitrem postopku izbrisan – pa čeprav ne vsebuje grožnje, slabšalnega, poniževalnega ali žaljivega načina izražanja.

Saj razumem. Nihče ne vidi rad, če ga tujec vlači po zobeh. A še vsak novinar, ki premore trohico samospoštovanja, se bo na konstruktivno kritiko odzval. Na nekem drugem novičarskem portalu so med uporabniki izvedli anketo, kako naj zvišajo nivo komentarjev (beri: onemogočijo neprimerne, žaljive in nasploh neokusne komentarje) ter iz mnenja javnosti izvedeli, da bralci predlagajo komentarje, ki bi jih bilo potrebno podpisati z imenom in priimkom. Morda bi moralo uredništvo 24-ih ur pomisliti o podobnem ukrepu za svoje novinarje. Če bi se ti pod svoje ˝novice˝ bili primorani podpisati z imenom in priimkom in ne zgolj z inicialkami, bi morda bili pripravljeni svoje ime tudi častno braniti. Vsaj dokler se vsake toliko najde nekdo, ki se odloči da se bo na njihov račun malce pozabaval in vse izbrisane komentarje ponovno javno oživil.

Advertisements