Na vse ali nič: na ameriški spletni strani lahko študentje stavijo na svoje ocene. Ustvarjalci spletne strani trdijo, da stava povečuje motivacijo za študij, psihologi pa svarijo pred prevaro.

Skupina navdušencev nad igrami na srečo se je odločila, da bo kar največ iztržila tudi iz področja, v katerega morajo mladi ponavadi predvsem precej vlagati – iz študija. Ameriški študentje tako lahko odslej na spletni strani Ultrinisc stavijo na to, s kakšno oceno bodo zaključili določen predmet na fakulteti, ki jo obiskujejo.

Princip teh stav je preprost, saj študentje stavijo na vse ali nič. Če študent zadane svojo končno oceno, prejme zajetno vsoto denarja, če se pri oceni lastnega znanja zmoti, pa izgubi vse, kar je predhodno zastavil. Vsak študent lahko stavi največ 20€ na en predmet, če pa stavi večkrat, se meja stav preseli višje.

Stran, ki postaja med študenti vse bolj priljubljena, pa ni povsem legalna. Spletne stave so v Združenih državah namreč prepovedane. A ustvarjalci njen obstoj zagovarjajo s trditvijo, da lahko stavimo le na uspehe drugih, v lasten uspeh pa predvsem investiramo.

A zakaj sploh staviti?  Večina študentov, ki na tej spletni strani redno stavi, je mnenja, da je to odličen način za motivacijo pri učenju – več kot stavijo, bolj zagreto se učijo. Nekateri so tako celo mnenja, da višina stav ne bi smela biti omejena, saj bi se menda bolj trudili, če bi na kocki viselo malce večje premoženje.

Psihologi pa so precej drugačnega mnenja, saj pravijo, da je ideja preprosto neumna. Za študente naj bi bila namreč dovolj visoka motivacija že uspeh na izpitu ter veselje ob uspešnem zaključku, tovrstne stave pa naj bi bile le prefinjen način, kako iz nepremišljenih mladih glav izvleči zajeten kup denarja.

(Vir: Die Zeit)

Advertisements