Menda je vsaka slaba stvar tudi za nekaj dobra. In globalna gospodarska kriza je, kot vse kaže, pošteno pretresla finančni trg. Na boljše? Obeta se nam namreč spletna valuta prihodnosti, ki za svoje delovanje ne bo potrebovala centralne banke, saj naj bi z njo upravljali kar uporabniki sami.

Na svetovnem spletu je z ameriškimi dolarji ali evri že moč kupiti novo digitalno valuto z zvenečim imenom bitcoin (1 BTC ima trenutno vrednost 0,66 €, en dolar pa v digitalnem svetu nosi vrednost enako 0,9,) . To je sicer Japonec z izgovorljivim imenom Satoshi Nakamoto na spletni finančni trg postavil že leta 2009, a njena popularnost je izjemno narasla šele v preteklih dneh.
Značilnost te valute je, da njeni uporabniki niso odvisni od nobene centralne moči (torej od nobene mednarodne, narodne, kmečke, občinske ali drugače zapakirane banke), kot je to v navadi pri “oprijemljivih” valutah, saj z njo upravljajo kar uporabniki sami – z domačega računalnika (in včasih seveda, na skrivaj, med malico, tudi s službenega).

In kako zadeva deluje? Uporabnik si s tega naslova dolpovleče preprost program – ki mu služi kot elektronska denarnica. V njej avtomatsko prejme več različnih številk svojega računa, na katerega nato, tako kot na običajen bančni račun, pritekajo in odtekajo njegovi kovančki – tudi potek nakazil je pravzaprav identičen temu, ki ga že poznamo: vse kar namreč potrebujemo je številka računa, na katerega želimo zahtevano vsoto nakazati.
Vsaka transakcija nato nekaj časa po prenosu “obvisi v zraku” dokler je drugi uporabniki omrežja ne potrdijo (in, preden se vprašate, ne, ne bo vam potrebno potrjevati transakcij drugih – to za vas dela kar dolpotegnjen program, ki preverja ip-naslove in druge zadeve, pomembne za verodostojnost podatkov. Ha, pa sploh še nismo razvili umetne inteligence!)
In to je to. Enostavno. Morda celo preveč enostavno?

Na prvi pogled tako enostavna uporaba se, vsaj meni, namreč sliši malce naivno in ne najbolj optimalno, a razvijalci zagotavljajo popolno varnost pri uporabi njihove valute. Ta je namreč zapisana v obliki posebnih digitalnih kod, ki so hranjene na različnih mestih v omrežju, zato je njihovo ponarejanje ali ponovna uporaba takorekoč nemogoča, prav tako pa je omejena tudi produkcija digitalnih kod, ki predstavljajo en digitalni kovanec, saj njihovo omejeno število že proizvedenim kovancem zagotavlja določeno vrednost.

Ok, mene so prepričali. A kje lahko te kovance tudi v resnici uporabim? Bitcoin žal zaenkrat še ni uradno plačilno sredstvo in posledično tudi še ni v splošni uporabi. Je pa z njo že mogoče podariti vse mogoče vsote (tudi tako majhne kot 0,00000001 BTC!!) v dobrodelne namene ter nakupovati v nekaterih mednarodnih spletnih trgovinah – med drugim jih podpira tudi vsestransko uporabni Amazon. Narod navali! Kovančke lahko (zaenkrat) namreč na nekaterih mestih dobite kar zastonj!

Advertisements